Maakt de Switch OLED de verwachtingen waar?

‘Nieuw’ model van de Nintendo Switch.

Onlangs heeft Nintendo een OLED model van de succesvolle console uitgebracht. Dit is na het launch-model, de versie met betere batterijduur (de zogenoemde red-box Switch), én de Switch Lite, alweer de vierde iteratie van de hybride console in evenveel jaren. Maar heeft dit nieuwe model genoeg bestaansrecht?

Wat is er nieuw?

Laten we voorop stellen dat deze versie van de switch qua kracht en prestaties niks te maken heeft met het gehoopte 4k-model waar al ruim een jaar over gespeculeerd werd. Onderhuids is het systeem nagenoeg gelijk aan het tot nu toe verkrijgbare model.
Aan de buitenkant daarentegen…

De meest opvallende aanpassing is natuurlijk het OLED scherm. Door het gebruik van led-technologie in plaats van lcd zijn de kleuren prachtig, en het contrast is veel beter, omdat er geen achtergrondverlichting word gebruikt. Voor gebruik in de tafel-modus is het ook prettig dat de kijkhoek van het nieuwe scherm uitstekend is. Met 7″ word nu ook optimaal gebruik gemaakt van de beschikbare ruimte op het chassis van de Switch. Vergeleken met het vorige model zijn de schermranden minimaal.
Helaas is de resolutie van 720p exact hetzelfde gebleven, maar het scherm is echt fenomenaal, en een significante upgrade.

Ook zijn de speakers verbeterd. Niet alleen is het geluid vanuit de console helderder, maar doordat ze iets groter zijn en net iets anders geplaatst zijn is het geluid uitstekend , zowel wanneer je de Switch in je handen houdt, of als deze op tafel staat.

Een andere aanpassing heeft plaatsgevonden aan de standaard. Waar het vorige model een te kleine, twijfelachtig geplaatste standaard had, krijg je met het OLED model een verstelbare standaard over de gehele breedte. Hiermee plaats je de Switch stabiel in een door jou gewenste hoek op tafel. Fijn dat het er nu is, maar eerlijk gezegd was dit vanaf dag één gewenst.

Zo ongeveer de enige interne wijziging is dat de Switch nu beschikt over 64 gigabyte opslag, ten opzichte van 32 gigabyte bij alle voorgaande modellen.

Tenslotte heeft ook het dock een opknapbeurt gekregen. Door de afgeronde hoeken en de witte kleur springt deze aanpassing direct in het oog. Maar in tegenstelling tot de Switch zelf, zitten hier de meeste upgrades aan de binnenkant. Hoewel de chip nog steeds een maximale resolutie van 1080p uitstuurt naar de TV, heb je nu wel beschikking over een ingebouwde ethernet-aansluiting (ten koste van een usb-poort) en betere kabelrouting.

Moet je deze versie in huis halen?

Dat hangt ervan af hoe je de Switch gebruikt. In handheld mode is dit een fantastische beleving. Speel je dus vooral onderweg, of op plekken waar je geen TV hebt, is dit een hele mooie optie. Het is dus ook zeker een prima upgrade als je enkel een Switch Lite hebt.
Heb je thuis al een Switch aan de TV gekoppeld, en gebruik je deze maar een enkele keer handheld, kunnen we deze aanschaf eigenlijk niet aanraden. Want zolang je met dit model op je TV speelt, merk je dus eigenlijk geen enkel verschil.

Ondertussen blijven we stiekem hopen dat er toch echt een keer een krachtigere versie van de Nintendo Switch verschijnt, met daarin ook dit prachtige OLED-scherm voor onderweg.

Bekijk ook

Resident Evil: Welcome to Raccoon City Trailer (2021)

‘Resident Evil: Welcome to Raccoon City’ volgt de gebeurtenissen tijdens een nacht in 1998. Tijdens …

Één reactie

  1. Goed artikel! Moet zeggen dat ik er, persoonlijk, totaal niet op zit te wachten. Voornamelijk door wat je zelf aangeeft mbt het handheld spelen, dit is wel weer echt opper-nintendo stijl om alles uit te melken :p

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *